Jouw menstruatie na de bevalling
Je menstruatie na de bevalling is niet een onderwerp waar veel over gepraat wordt helaas. Wanneer je vraagt wat ervan te verwachten, is het meest gegeven antwoord dat het per vrouw verschilt. Hoewel dat klopt, is er natuurlijk veel meer te vertellen. Er zijn een aantal veranderingen die plaatsvinden die voor elke moeder gelden. Deze kunnen je helpen om je menstruatie na de bevalling beter te begrijpen.
Hallo, mama
Bij Femmegetic is ons doel jou te helpen je beter te voelen nu je moeder bent, zodat zodat je de energie hebt om mama te zijn. Dit doen we met voedingssupplementen, maar ook door zoveel mogelijk kennis te delen. Zoals in deze blog waar we je vertellen over wat je kunt verwachten van je menstruatie na de bevalling, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Wanneer je klachten hebt, krijg je wat adviezen om mee aan de slag te gaan.
Hormonale veranderingen postpartum
Gelijk na je bevalling vindt er een enorme daling plaats van je vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron. Deze daling is zo intens dat het je een inkijkje geeft in wat er gebeurt tijdens de menopauze, denk aan de kraamtranen, nacht zweten, opvliegers, een droge huid, slapeloosheid en vermoeidheid! De periode die volgt, is nodig om hiervan te herstellen oftewel te ontzwangeren. Voldoende aanmaak van je knuffelhormoon oxytocine en de borstvoeding hormoon prolactine horen de hormonale daling op te vangen.
“Wanneer word ik weer ongesteld na de bevalling?”
Gek genoeg is hier geen éénduidig antwoord op te vinden. Een heel oud onderzoek uit 1951 waar de huidige stelregels nog op worden gebaseerd, bestudeerde meer dan 800 kraamvrouwen om te bepalen hoe lang het duurde voor de eerste menstruatie na de bevalling. Ze vonden dat 25-40% van de vrouwen na 6-12 weken na de bevalling weer ongesteld werden. Ze maakten wel onderscheid tussen moeders die wel of geen (gedeeltelijke) borstvoeding gaven. Een belangrijke kanttekening is dat het onderzoek heel oud is en dat er inmiddels nogal wat veranderd is. De belangrijkste verandering is dat we in vergelijking met deze oudere stelregels minder voedingsstoffen binnenkrijgen, een belangrijke voorwaarde om weer te kunnen menstrueren. Hierdoor duurt het waarschijnlijk langer tegenwoordig om weer voor het eerst ongesteld te worden. Ervoor zorgen dat je geen tekorten hebt, is dus de eerste stap die je nu al kunt nemen met onze voedingssupplementen.
“Ik geef geen borstvoeding”
Voor de moeders die geen borstvoeding geven, geldt dat ze eerder menstrueren. Dit komt doordat prolactine, het hormoon verantwoordelijk voor de melkproductie, de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen onderdrukt. Zodra er minder prolactine aanwezig is in het lichaam, zal je cyclus zich weer herstellen en terugkeren. Gemiddeld zien vrouwen die geen borstvoeding geven dat ze binnen 3-6 maanden weer menstrueren.
“Ik geef (gedeeltelijke) borstvoeding”
Het geven van borstvoeding is (bij gebrek aan beter) lang gebruikt als natuurlijke anticonceptie. Waarschijnlijk weet je al dat het geen waterdichte methode is. En aangezien je vóór je eerste menstruatie na je bevalling eerst een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent, is het aan te raden om andere methodes van anticonceptie te gebruiken. Vroeger werkte borstvoeding, zeker in de eerste zes maanden als een betrouwbaardere methode vanwege de volgende kenmerken (een baby was eigenlijk altijd en constant aan het zogen):
- Uitsluitend borstvoeding geven;
- Je baby troosten aan de borst;
- Geen gebruik van een speen of flesjes;
- Co-sleepen ‘s nachts, maar ook overdag;
- Geen schema’s voor het voeden;
- Niet kolven of andere activiteiten die je van je baby weghouden.
Borstvoeding geven en ongesteld worden na de zwangerschap
Voor vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatie al na 6 to 12 weken weer op gang komen. Maar er er zijn ook genoeg gevallen bekend dat het tot 2 jaar na de bevalling kan duren. Met andere woorden er is niet echt een ‘normaal’. En helaas wordt het niet voldoende gemeten en onderzocht waardoor we in het duister tasten en geen duidelijke richtlijnen hebben. Wat je wel als houvast kunt gebruiken, is dat hoe meer je baby doorslaapt en hoe meer vast voedsel zij eet, hoe groter de kans is dat jij snel weer ongesteld wordt. Daarbij kost het geven van borstvoeding enorm veel energie en is je behoefte aan voedingsstoffen hoger dan tijdens de zwangerschap.
“Mijn menstruatie na de bevalling is anders”
Voor elke vrouw geldt dat de kans groot is dat haar menstruatie ná de bevalling anders is dan vóór haar zwangerschap. Wanneer je ongesteld wordt de eerste keer na de geboorte dan kan er sprake zijn van veel meer bloedverlies. Dit omdat je baarmoeder groter is geworden tijdens de zwangerschap en er meer slijmvlies is wat moet worden uitgescheiden. Dit kan erg pijnlijk zijn en bloedarmoede veroorzaken of verergeren. Als het bloedverlies hevig blijft bij elke menstruatie dan kan het zijn dat je schildklier onder druk staat. Ervoor zorgen dat je jouw reserves weer aanvult, is van belang om ook je cyclus weer te herstellen.
Een onregelmatige menstruatie na de bevalling
Je eerste ongesteldheid na de geboorte is er één waar je waarschijnlijk met gemengde gevoelens naartoe leeft. Maar wat gebeurt er daarna? Veel vrouwen merken dat hun cyclus erg onregelmatig is na deze eerste keer. Een te lange cyclus in vergelijking met wat ze gewend zijn, met alle bijkomende stress van bang zijn dat je te snel weer zwanger bent. Maar ook hele korte cycli van minder dan 28 dagen komen voor waardoor het kan voelen dat je alleen maar ongesteld bent. Bij vrouwen die al snel weer menstrueren na de bevalling, komen de onregelmatigheden vaker voor. Het lichaam is nog aan het herstellen; je progesteron productie is nog te laag en je schildklier trager dan normaal.
Jouw mentale gezondheid
Je eerste menstruatie na de bevalling kan ook een effect hebben op je mentale welzijn. Voor de moeders die gevoelig zijn voor hormonale veranderingen stijgt hun risico op het krijgen van een postpartum depressie wanneer ze weer ongesteld worden. Wanneer je merkt dat je vaker en langer somber bent nu je cyclus weer is teruggekeerd, is dat een goed moment om hulp in te schakelen. Een ervaren hormoonexpert kan jou hier heel goed bij helpen.
Menstruatie producten
Na een vaginale bevalling kan het inbrengen van een tampon anders aanvoelen en door eventuele zware bloedverlies heb je er een stuk meer nodig. Dit is niet gek, je bekkenbodem kan te zwak zijn of gespannen waardoor een tampon soms niet wil blijven zitten. Het kan verstandig zijn om andere menstruatie producten te onderzoeken en in huis te halen alvast zoals menstruatie ondergoed of een menstruatiecup. Houd bij dat laatste de maatvoering in de gaten, die is er niet voor niets.
Menstruatie klachten
Wanneer je vóór je zwangerschap last had van je menstruatie klachten dan kun je verwachten dat deze niet zijn opgelost door je zwangerschap. Het ervaren van een pijnlijke eisprong, maar ook PMS, pijnklachten tijdens je ongesteldheid en de stemmingswisselingen keren vaak weer terug. Dit heeft te maken met hoe postnatale depletie een hormonale disbalans in stand houdt en in de hand werkt. Of je last hebt van postnatale depletie bepaal je met onze checklist:
Je eerste menstruatie na de bevalling duurt te lang
Wanneer het te lang duurt voor je gevoel voor je weer ongesteld wordt, is het belangrijk om dat serieus te nemen. Zorg ervoor dat je goed let op je voeding en mogelijke tekorten wegwerkt met behulp van kwalitatief hoogwaardige suppletie. Een cyclus kost nou eenmaal veel voedingsstoffen. Houd ook je stress in de gaten. Hoe meer ontspanning je ervaart, je hoe meer ruimte er is voor je hormonen om te herstellen. En als je geen geduld meer hebt, spreek dan een ervaren zorgprofessional die naar jouw persoonlijke situatie kan kijken.
Voedingssupplementen voor de moeder
Het komt vaak voor dat moeders na de zwangerschap stoppen met het slikken van hun voedingssupplementen. Aangezien je behoefte aan voedingsstoffen verhoogd is na de bevalling is dat geen goed idee. Je reserves zijn uitgeput, je lichaam moet herstellen en daarbij heb je ook nog een nieuw leven wat veel van je vraagt. Allemaal redenen om heel goed voor jezelf te zorgen nu. Bij je herstel hoort namelijk een gezonde menstruatie, dit is voor een vruchtbare vrouw een kenmerk van vitaliteit. Femmegetic supplementen zijn er daarom speciaal voor deze fase om jouw herstel te ondersteunen.