shop

Je postpartum herstel – meer dan ‘even’ ontzwangeren

Als het gaat om het herstellen van je bevalling(en) zijn er eigenlijk weinig graadmeters. Het is gangbaar om te kijken naar of je gewicht terug is naar wat het was voor je zwangerschap(pen). Je gaat na 6 weken naar je verloskundige om je postpartum herstel te checken. Vervolgens kom je erachter dat het echte werk van het moederschap nogal wat van je vergt. En dat het niet vanzelfsprekend is dat eenmaal dat je baby niet meer in je buik zit, jij je weer de oude voelt.

Femmegetic - Postpartum herstel

Transitie op alle vlakken

De mentale veranderingen worden heel goed uitgelegd door het concept matresence. Één van de meest herkenbare worstelingen hierin is de tegenstrijdigheid van het moederschap. Aan de ene kant is dit het mooiste wat je is overkomen wanneer je kijkt naar je kleintje(s). En tegelijkertijd is het soms gewoonweg niet leuk en loodzwaar. Als je hier niet op voorbereid was, kan dat je nogal overvallen. Maar ook fysiek verandert er nogal wat.

Hormonale veranderingen

Dat je hormonen invloed hebben op je emoties, gedrag, denkvermogen én je fysieke gezondheid is iets wat we ons maar weinig beseffen. De hormonensoep waarin jij je bevindt tijdens de zwangerschap brengt nogal wat teweeg. Veranderingen waar we niet altijd rekening mee houden. En waarvan we denken dat die na ‘negen maanden op en negen maanden af‘ wel teruggaan ‘normaal’.

Femmegetic - Postpartum herstel

Postpartum herstel begrijpen

Allereerst is het goed om te weten waarom het woord ‘postpartum‘ gebruikt wordt bij Femmegetic. Dit gaat namelijk over de mama na de bevalling, terwijl ‘postnataal‘ gaat over de baby. De traditionele definitie van postpartum is 6 weken. De tijd die je in oude tradities kreeg om te herstellen zoals binnen de Ayurveda (oud-Indiase geneeskunde), de traditionele Chinese geneeskunde, de Japanse gebruiken, maar ook in overgrootmoeders tijd in het Westen. In deze 6 weken werd je op een speciale manier gevoed, verzorgd en kreeg je de rust en de ruimte om kennis te maken met de baby en bij te komen. Aangezien de meeste van ons deze ondersteuning niet meer ontvangen, duurt postpartum veel langer.

Kwetsbare periode

Van de puberteit en de menopauze weten we dat deze fases jaren duren. Het is een periode waarin de hersenen allerlei nieuwe verbindingen maken onder invloed van je hormonen. Jouw zwangerschap en postpartum herstel zijn qua intensiteit en veranderingen niet heel anders. De transitie die je meemaakt, is daarom vergelijkbaar. Het betekent ook dat je kwetsbaarder bent tijdens je postpartum herstel. Als er gevoeligheden zijn voor je zwangerschap dan worden ze groter. Voorbeelden daarvan zijn auto-immuniteit ziektes zoals van de schildklier. Ook verergeren vaak klachten van een prikkelbare darm syndroom. Daarbij ontwikkelen moeders sneller stemmingsstoornissen zoals postpartum angst en/of depressie.

Femmegetic Punt

Wat te doen?

Dat je kwetsbaar bent, betekent niet dat er geen andere uitkomst is dan je sub-optimaal te voelen. De veranderingen die je ondergaat, zijn allemaal bedoeld om je te helpen groeien. Net als de puberteit. Het begint bij bewustzijn dat je postpartum herstel van je vraagt liever te zijn voor jezelf te. Je brein ondergaat als het ware een software update. Dat vergt geduld en waar mogelijk rust en ondersteuning.

Website made by Pixxels