shop

Waarom heb je zo’n last van slechte trek?

Veel moeders herkennen de volgende uitspraken als het gaat om hun slechte trek: ‘er zit gewoon geen rem op me, als ik eenmaal begin te eten, ben ik niet te houden’ of ‘ik moet gewoon iets zoets hebben’ of ‘na de lunch stort ik meestal in’ of ‘als ik niet eet, word ik een chagrijnig monster’

Waar komt de slechte trek vandaan?

Je kan het vast al raden dat de belangrijkste reden dat je zo’n slechte trek hebt hormonaal is. Er zijn een aantal belangrijke hormonale systemen waar je na de bevalling last van kunt hebben en stress is de meest voorkomende veroorzaker van problemen. Je stress hormonen zorgen ervoor dat het lichaam suiker vrijmaakt (en nodig hebt), zodat je voldoende energie hebt om te reageren op stress. Alleen denkt jouw reptielen brein dat je weg moet rennen van een leeuw en niet dat het gaat om een vervelende mail.

Femmegetic, je slechte trek stopt hier

Bloedsuikerspiegel?

Met je bloedsuikerspiegel wordt letterlijk de hoeveelheid suiker oftewel glucose, dat in je bloed circuleert, bedoeld. Als alles goed gaat dan openen je cellen hun deuren voor suiker en kunnen ze daarmee energie produceren. Maar op de deuren van je cellen zit een slot, een hormonaal slot. Als het hormoon insuline aanwezig is – de sleutel – dan gaan de deuren open. Maar wanneer je constant stress hebt, wordt er ook constant suiker vrijgemaakt en dus ook insuline.

Slechte trek en stress

Vanwege de stress heb je snelle suikers nodig zoals in frisdranken, zoetigheid en witte meel producten. Dit leidt ertoe dat er elke keer zo’n grote stijging plaatsvindt van je bloedsuikerspiegel en je veel suiker snel je cellen binnen moet laten dat er kort daarop een bloedsuikerspiegel daling ontstaat. De welbekende energie dip.

Femmegetic Punt

Hormonale impact

Insuline is een hormoon waar cellen over tijd minder ontvankelijk voor worden. Hierdoor openen de deuren van je cellen niet goed meer en houd je een te hoge bloedsuikerspiegel. Maar ook worden deze suikers opgeslagen als vet. Deze resistentie zorgt ervoor dat er constant teveel insuline aanwezig is. Maar naast insuline is je bloedsuikerspiegel disbalans ook van belang voor je vrouwelijke geslachtshormonen:

Femmegetic SlaaptekortOestrogeen

Een constante verhoging van insuline leidt ertoe dat je teveel oestrogeen hebt rond circuleren. Teveel van je vrouwelijk geslachtshormoon leidt tot de zogeheten oestrogeen dominantie, iets waar moeders vaak last van kunnen hebben. Symptomen zijn:
– (cyclische) hoofdpijnen
– frustratie en woede
– slapeloosheid (wat verder je bloedsuikerspiegel verhoogt)
– menstruatie wat je lamlegt
– cystes

Femmegetic SlaaptekortProgesteron

De pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel leiden er ook toe dat je eisprong oftewel je ovulatie wordt verstoord. En dat lijkt niet zo’n probleem wanneer je niet zwanger wil raken. Maar voor een gezonde en regelmatige cyclus is het essentieel. Want een verstoorde ovulatie leidt tot een verstoorde aanmaak van progesteron, je andere vrouwelijke geslachtshormoon naast oestrogeen. Progesteron gaat o.a. over je kalm voelen!

Vicieuze cirkel?

Je bent gestresst en de stress leidt er op alle mogelijke manieren toe dat je lichaam niet uit zichzelf tot rust komt. En je slechte trek zorgt ervoor dat je de cirkel verder in stand houdt. Je kunt beginnen met ervoor te zorgen dat je interne stress minder wordt. Dit doe je door de postnatale depletie aan te pakken en de tekorten die je aan voedingsstoffen hebt opgebouwd aan te vullen. En als je nog meer wil doen dan is deze sleutel naar meer energie je volgende stap. Want met een bloedsuikerspiegel wat uit balans is, krijg je geen energie en kom je niet van de emotionele achtbaan af.

Website made by Pixxels