De Tropenjaren: Voedingssupplementen voor Moeder Helpen met Energie en Herstel
De tropenjaren zijn gevuld met onvoorspelbaarheid: slapeloze nachten, zieke kindjes, en het rennen tussen werk, huishouden en gezinsleven. Het voelt alsof je nooit écht aan jezelf toekomt. Je lichaam draait op volle toeren, terwijl je reserves – al uitgeput door de zwangerschap en bevalling – verder opraken. Een supplement voor moeder is geen luxe, maar een must. Ze helpen je energie terug te vinden, brengen je hormonen in balans en ondersteunen je herstel. Zodat jij alles aankunt – want dat verdien je.
Onderschat jouw herstel niet
Na de bevalling is je behoefte aan specifieke voedingsstoffen hoger dan tijdens de zwangerschap. Mede omdat je jouw reserves moet aanvullen na het maken van een mensje. Na de bevalling blijft er in de baarmoeder een grote wond achter waar de placenta zat en deze heeft nog maanden nodig om te genezen. Bij rupturen, een keizersnede of andere complicaties vraagt het herstel nog meer van je. Daarnaast is je hormonale systeem ontregeld en heeft dit tijd nodig om weer in balans te komen, wat vaak maanden, zo niet jaren, kan duren. De vraag naar nutriënten is hierdoor groot. Sinds 2016 hebben wij moeders ondersteund met deze herstelprocessen. Femmegetic is daar zelfs door ontstaan, omdat wij van mening zijn dat moeders in de tropenjaren een risicogroep vormen voor tekorten. Met ons supplement voor moeder proberen we te voorkomen dat deze intense fase leidt tot chronische fysieke en mentale klachten.
Maak kennis met onze supplementen speciaal voor mama
Oplossen met voeding?
Een gezond en gebalanceerd voedingspatroon vormt altijd de de basis. Je kunt jezelf niet uit een ongezond dieet suppleren. Het probleem is vaak dat we vaak te moe en overweldigd zijn, waardoor het niet lukt (dagelijks) gezond en gevarieerd te eten. Je grijpt veel sneller naar een makkelijke hap, terwijl je lichaam juist nu meer dan ooit behoefte heeft aan voedingsstofrijke maaltijden. Jouw reserves die tijdens de zwangerschap en bevalling een flinke deuk hebben opgelopen, zijn daardoor moeilijker aan te vullen met alleen voeding. Daar komt nog bij dat moderne voedingsmiddelen vaak minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger, mede door uitputting van de bodem. Supplementen voor moeders zijn daarom een waardevolle aanvulling om deze tekorten effectief en snel aan te vullen.
Hoe voedingssupplementen moeders helpen
Als moeder heb je in de tropenjaren behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Je hebt niet alleen méér van deze nutriënten nodig, maar er zijn bepaalde vitamines en mineralen waar je de nadruk op mag leggen. Het voordeel van suppletie wat is afgestemd op jou als moeder, is dat het jou helpt de vicieuze cirkel te doorbreken: weinig energie leidt vaak tot ongezonde keuzes, wat je vervolgens nóg meer uitput. Wanneer jij je iets beter voelt met behulp van suppletie maak je eerder betere keuzes. Bovendien maken supplementen je leven makkelijker, omdat ze eenvoudig toe te voegen zijn aan je dagelijkse routine – zelfs op de drukste dagen. Met de juiste supplementen voor mama ondersteun je jouw herstel, breng je jouw hormonen in balans en verhoog je jouw energieniveau.
Welke voedingsstoffen zijn van belang?
Tijdens de zwangerschap en borstvoeding komen de voedingsstoffen die nodig zijn om je baby te ondersteunen allemaal van jou. Hierdoor raken je reserves snel op – dat voel je – en het snel aanvullen is een uitdaging. Als je aan de slag wil met je tekorten, begin dan met de belangrijkste voedingsstoffen hieronder en de bijbehorende voedingstips:
Vitamine D
Een tekort aan vitamine D verhoogt je risico op postpartum stemmingswisselingen. Hormonaal speelt vitamine D ook een sleutelrol aangezien het helpt bij het reguleren van oestrogeen en progesteron en ook je schildklier ondersteunt. Van vitamine D weten we dat het van belang is voor een gezond immuunsysteem. En als je merkt dat je minder fysieke kracht hebt, zeker bij bekkeninstabiliteit, heb je deze vitamine nodig.
Wat te eten: kleine vette vis (denk aan makreel, haring en sardientjes), eidooier, levertraan, maar het meest effectief is naar buiten gaan, zelfs wanneer het bewolkt is.
Extra nemen: Vitamine D3 (cholecalciferol) wordt beter opgenomen dan D2. Recent onderzoek ondersteunt een hogere dosis dan de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 50mcg (2000 I.E.). In het geval van een hogere dagelijkse dosis is het aan te bevelen om vitamine K2 te nemen voor optimale opname.
B-vitamines
Een goed voedingssupplement voor moeders bevat alle B-vitamines, aangezien deze elkaar nodig hebben om goed te werken. Vitamine B6 is nodig voor je hormonale balans, met voldoende B12 heb je meer energie en foliumzuur is van belang voor celvernieuwing en dus je herstel. Ook zijn de vitamines betrokken bij energieproductie en helpen B’s het verminderen van spanning en stress.
Wat te eten: volkoren granen (bijv. boekweit, gierst en haver), groene bladgroenten, avocado, eieren en gefermenteerde voedingsmiddelen (zoals kimchi of tempeh).
Extra nemen: een goede B-complex bevat alle B vitamines in hun zogeheten “actieve” vorm, oftewel de best opneembare vorm. Dit zal genoemd worden op de verpakking of website: voor foliumzuur is dat actief folaat (5-MTHF), voor B6 is dat pyridoxaal-5-fosfaat en voor B12 kan je kiezen voor methylcobalamine of adenosylcobalamine. Waarbij de doses vaak hoger liggen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden aangezien het gaat om water oplosbare vitamines die je uitplast bij een overschot.
IJzer
Bloedverlies tijdens de bevalling is de voornaamste reden dat moeders een ijzertekort hebben. Vervolgens kan een zware menstruatie dit tekort instandhouden en verder verergeren. IJzer is cruciaal voor het hebben van energie, omdat dit mineraal ervoor zorgt dat je lichaam voldoende zuurstof heeft. Daarbij is het minder bekend dat je door een ijzertekort prikkelbaar bent en minder goed concentreert. Dit komt doordat een tekort de zuurstoftoevoer naar je hersenen beïnvloedt.
Wat te eten: rundvlees, rauwe cacao, quinoa, (zwarte) sesamzaad, linzen en spinazie. Het is belangrijk dat je koffie en melk vermijdt wanneer je ijzerrijk hebt gegeten. Extra vitamine C is wel weer aan te raden om de opname te verbeteren.
Meer nemen: neem de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 14mg in de vorm ijzerbisglycinaat aangezien dit goed opneembaar is en je daarmee maag- en darmklachten vermijdt.
Magnesium
Met voldoende magnesium kun je ervoor zorgen dat de weinige slaapt die je krijgt, dieper is. Dit mineraal zorgt voor kalmte en rust, maar ook meer energie. Wanneer je onder spanning staat – zoals alle mama’s – probeert je lichaam je te “helpen” door extra magnesium uit te scheiden, zodat je in de AAN-stand kan blijven. Dus bij veel stress heb je al snel een tekort. Aangezien magnesium je spieren ontspant, helpt het bij menstruatie krampen, maar ook voorkomt dit mineraal vervelende PMS klachten, omdat het je hormonen balanceert.
Wat te eten: bladgroenten, amandelen, cashewnoten, avocado, pompoenpitten en donkere chocolade (minimaal 70% cacao).
Extra nemen: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300-400 mg is aan te bevelen, zeker in geval van stress. De vorm magnesiumbisglycinaat wordt goed opgenomen en geeft minder kans op maag- en darmklachten.
Zink
Één van de meest voorkomende hormonale klacht na de zwangerschap is een vertraging of ontsteking van de schildklier. Helaas wordt te weinig gedaan om dit te voorkomen, vooral wanneer onderzoeksresultaten geen duidelijk probleem laten zien. Zink is van belang voor het goed functioneren van je schildklier en ook van andere geslachtshormonen. Ook helpt zink je wanneer je voor je gevoel steeds ziek wordt.
Wat te eten: oesters, pompoenpitten, kikkererwten, cashewnoten en rundvlees.
Extra nemen: neem de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10mg in de vorm zink picolinaat of zink gluconaat.
Omega-3-vetzuren:
In het derde trimester en eerste jaar draait de de groei van jouw baby om haar hersenontwikkeling. Na de zwangerschap zijn je reserves om met name deze reden laag en bij het geven van borstvoeding gaat steeds meer omega 3 naar je kleintje. Mama brein is een probleem wat vaak ontstaat. Daarbij kan een tekort aan omega 3 je risico op postpartum depressie vergroten. Aangezien deze essentiële vetzuren ontstekingen remmen, zijn ze van groot belang voor je herstel.
Wat te eten: kleine vette vis (denk aan makreel, haring en sardientjes), levertraan, schelpdieren zoals mosselen en oesters. De plantaardige vorm ALA van deze vetzuren vind je in walnoten, hele lijnzaad die je zelf maalt en chiazaad.
Extra nemen: als je niet 2 tot 3 keer week vis eet dan is het verstandig om omega 3 bij te slikken uit visolie of algenolie, die DHA én EPA bevatten. De therapeutische dosis is 1 tot 2 gram per dag.
Het beste supplement voor mama kiezen
Het beste voedingssupplement voor jou als moeder is het supplement dat je consistent neemt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het belangrijk is om een goede afweging te maken van welk supplement je aanschaft. Kijk of het supplement is ontworpen met de unieke behoeften van moeders in gedachten, zoals ondersteuning voor hormonen, energie en je weerstand. Kwaliteit van de gebruikte grondstoffen is erg belangrijk als je een duidelijk effect wil ervaren. Een indicatie hiervan is de prijs: hoe lager, hoe lastiger het is om een kwalitatief hoogwaardig supplement samen te stellen. Wanneer de lijst van ingrediënten niet precies aangeeft welke vormen van de vitamines en mineralen het bevat dan is dat een subtiele hint van een minder goed supplement.
“Ik merk niks van supplementen”
De effectiviteit van een supplement hangt af van hoe goed je lichaam deze kan opnemen. Dit wordt de biologische beschikbaarheid genoemd. Sommige vormen van vitamines en mineralen worden beter opgenomen zoals hierboven per voedingsstof beschreven. Jouw darmgezondheid, voedingskeuzes en zelfs stress kunnen invloed hebben op de opname. Bovendien kunnen bepaalde combinaties zoals vitamine C met ijzer de opname versterken. Kies daarom altijd voor supplementen die geoptimaliseerd zijn voor een hoge opneembaarheid, vooral wanneer je uitgeput bent, want in dat geval ontbreekt de fysiologische energie om goed gebruik te maken van synthetische vitamines en mineralen.
Zo kies je goed opneembare supplement voor mama
Bij maag- en darmklachten en stress is het extra belangrijk rekening te houden met de juiste vormen van voedingsstoffen voor opname. Kies voor supplementen met biologisch beschikbare vormen, zoals hierboven genoemd. Voorbeelden hiervan zijn methylcobalamine (B12) of magnesiumbisglycinaat, die beter worden opgenomen. Vermijd supplementen met onnodige vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde suikers. Een puur en kwalitatief supplement geeft je lichaam wat het nodig heeft, zonder overbodige ballast. Goede multivitamines voor moeders bevatten vaak extra ingrediënten zoals kruiden die helpen bij stressmanagement en herstel.
De juiste dosis
Let goed op de hoeveelheden aangezien dat alle verschil kan maken. Een goede stelregel is om sowieso de minimale dagelijkse hoeveelheden in te nemen van je vitamines en mineralen. Daarbij wil je voorkomen dat je van bepaalde nutriënten teveel binnenkrijgt, omdat ze toegevoegd zijn aan verschillende formules. Bijvoorbeeld vitamine B6 wordt vaak aan een multivitamine toegevoegd, maar ook aan hormoonformules en in samenstellingen met magnesium. Dit gebeurt ook met zink dat je én in een multivitamine vindt en vaak ook met vitamine C.
Postnatale Depletie
De Australische arts Oscar Serrallach beschrijft in zijn boek The Postnatal Depletion Cure hoe moeders kunnen lijden aan een tekort aan essentiële voedingsstoffen en energie na de bevalling. Dit kan leiden tot langdurige uitputting, stemmingswisselingen, hormonale disbalans en moeite met concentratie. Postnatale depletie treedt niet alleen op direct na de bevalling, maar kan jaren aanhouden als het lichaam niet de juiste voedingsstoffen en rust krijgt om te herstellen. De combinatie van slaapgebrek, fysieke inspanning en hormonale veranderingen vraagt om diepgaand herstel, en dat kan vaak jaren duren.
Wat te doen?
Als je jezelf herkent in de symptomen van postnatale depletie – vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met concentratie en een gevoel van uitputting dat niet lijkt weg te gaan – dan is het belangrijk om stappen te zetten naar herstel. Een goede eerste stap is het invullen van onze postnatale depletie checklist. Deze checklist hieronder helpt je om inzicht te krijgen in je symptomen en te bepalen of je mogelijk last hebt van postnatale depletie. Het invullen van de checklist is volledig vrijblijvend, en het kan je waardevolle inzichten geven in je gezondheid.
Als je medicatie neemt, onder behandeling bent van een arts of een medische diagnose hebt, is het verstandig om niet zomaar supplement te slikken. Zoek professioneel hulp en laat je goed adviseren. Door goed voor jezelf te zorgen in deze fase en jezelf hulp te gunnen, kun je weer opbloeien en de energie hebben om mama te zijn.