Beter voor jezelf zorgen? Tijd voor de MAMA BOOST

shop

Gezondheid van jouw vagina? Wat je als mama hierover moet weten

Wist je dat je vagina flora heeft net als je darmen? Met het woord flora worden de micro organismen bedoeld die daar leven. Dit zijn bacteriën, maar ook gisten, schimmels en virussen die daar wonen. Dat klinkt eng, maar met het gros van deze beestjes leef je in vrede. Sterker nog, ze hebben een heel positief effect op je vaginale gezondheid. Na je zwangerschap vinden daar nogal wat verschuivingen plaats die bepalend zijn voor jouw algehele welzijn.

De geboorte van je kleintje heeft een destabiliserende werking op je vaginale gezondheid. Dit is niet alleen het geval wanneer je vaginaal bevalt. De veranderingen die plaatsvinden worden namelijk ook gedreven door jouw hormonen. De snelle hormonale daling die plaatsvindt na de geboorte zorgt ervoor dat je een soort nulpunt bereikt waardoor je postpartum in een menopauzale staat terecht komt…met de daarbij behorende klachten.

Vervelende vaginale klachten

Aan welke klachten moet je dan denken:

Dit is best een indrukwekkende lijst van problemen die kunnen ontstaan wanneer vaginale flora verandert. Naast deze menopauze specifieke klachten kun je ook nog last krijgen van verminderde vruchtbaarheid (lagere slagingskansen van fertiliteitstrajecten),huidaandoeningen: psoriasis, eczeem, vitiligo, lichen sclerosus en lichen planus, bacteriële vaginose, vulvodynie (pijn aan de vulva) en SOA’s.

Femmegetic Punt

Jouw hormonen zijn bepalend

Je hormonen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van het slijmvlies dat de binnenkant van de vagina beschermt. Dit slijmvlies vind je op veel meer plekken in je lichaam, omdat het ook een belangrijke functie vervult voor je afweer. Wanneer het slijmvlies gezond is, kan het voorkomen dat bepaalde ziekmakende beestjes zoals candida er niet in kunnen hechten. Door de afname van oestrogenen wordt je slijmvlies dunner en daardoor vatbaarder voor allerlei aandoeningen.

Femmegetic - Immuunsysteem

Verstoorders van jouw vaginale gezondheid

Naast een zwangerschap zijn er veel interne en externe factoren die de balans van jouw flora kunnen verstoren. Denk aan:

Wanneer deze externe factoren een rol spelen, krijgt één of meerdere vreedzame beestjes de kans om zichzelf te blijven vermenigvuldigen. Dit is problematisch, omdat je wil dat je flora in evenwicht is. Wanneer er beestjes zijn die de overhand krijgen, richten ze de schade aan die leidt tot klachten.

Vaginale gezondheid - Femmegetic

De darm-vagina-blaas connectie

De gezondheid van jouw darmen is dé voorspeller van de gezondheid van jouw vagina, maar ook jouw blaas. Dit geldt voor alle organen, maar misschien nog het meest voor de vagina en ook jouw blaas. Dit komt vanwege de locatie. Het is relatief simpel voor beestje om te verhuizen van je anus naar je vagina en/of je blaas, dit noemen ze ‘translocatie’. Net als je vagina hebben je darmen een dikke wand slijmvlies waar je voor wil zorgen. Wanneer je deze gezond houdt in je darmen dan heeft dat een positief effect op je vagina en je blaas.

Wat kun je doen om je vaginale gezondheid te verbeteren?

Femmegetic SlaaptekortEen zure omgeving van de vagina

De pH waarde van je vagina wordt verstoord door de bovengenoemde interne en externe factoren. Het helpt dan om te kijken naar jouw antibiotica gebruik, anticonceptie, chemicaliën vrije glijmiddel, condooms (experimenteer met hoe je vagina reageert wanneer het niet wordt blootgesteld aan sperma), katoenen ondergoed, natuurlijke menstruatieproducten zoals yoni en het aanpakken van je cyclus en darm klachten. 

Daarnaast werkt het vaginaal douchen enorm destabiliserend op de zuurgraad van je vagina.


Femmegetic SlaaptekortGoede nutriënten

Veel vrouwen eten tegenwoordig volledig plantaardig of sluiten zuivel uit, omdat ze daarop reageren. Het probleem daarvan is dat (gefermenteerde) volle biologische zuivelproducten lactobacillus bevatten (denk aan yoghurt en kefir). Dit is een type bacterie die prominent aanwezig is in de flora van je vagina en blaas. Maar ook zijn de lactobabacilli goed onderzocht in relatie tot het verbeteren van de vaginale gezondheid.

Het gaat niet om grote hoeveelheden zuivel, een klein laagje van 50ml in een bekertje of een eetlepel als je extra voorzichtig wil zijn, maakt al het verschil. Deze oerkefir is een hele mooie toevoeging, het is gemaakt van rauwe melk (niet nemen als je zwanger bent) en gefermenteerd waardoor het boordevol melkzuur zit voor een gezonde zuurgraad én goede beestjes voor het balanceren van je vaginale flora. 

Vagina - Femmegetic

Voor een gezond slijmvlies heb je nutriënten nodig, met name vitamine A, C, zink en vitamine D dragen bij hieraan. Van vitamine A is het bekend dat deze bijdraagt aan de kwaliteit van je slijmvliezen. Waarbij vitamine D in je vagina en blaas een bacterie dodend stofje cathelicidin stimuleert en je zo beschermt.

En hoe vergezocht het misschien ook klinkt, voldoende ontspanning werkt ook door op de gezondheid van je vagina. Dus als je worstelt met je vaginale gezondheid dan ondersteunt Femmegetic je daarbij.

Website made by Pixxels